634-schietbaan

Welkom in de schietsport. We leggen hier uit wat zo leuk en interessant is aan de schietsport, misschien besluit u dat u deze sport daadwerkelijk wilt gaan beoefenen. Een goede keus.

Sportief schieten biedt namelijk alles wat het tot een echte sport maakt. Het is technisch, er komt vaardigheid bij kijken, het vraagt concentratie en er is een wedstrijdelement. Het is de sport net even beter te schieten, net even meer puntjes te scoren dan de medeschutter. Dat is vaak erg spannend.

Sportief schieten gebeurt met een wapen. Dat is niet bijzonder, er zijn meer sporten waarbij een wapen als instrument wordt ingezet. Denk aan schermen of handboogschieten en ook bij speerwerpen, kogelstoten en ringsteken gaat het om wapens of in ieder geval materiaal dat historisch op een wapen teruggevoerd kan worden.

Waar het om gaat is dat het doel waarvoor het wapen oorspronkelijk bedacht werd geen rol meer speelt en alleen gekeken wordt naar de vaardigheden om het wapen optimaal te bedienen. In de schietsport is het doel een schietkaart. De sport is een zo hoog mogelijk aantal punten te behalen. Allerlei factoren zijn van invloed op dat resultaat, veel meer dan je zou denken. Ook dat is niets nieuws, het speelt bij alle sporten een rol. Of het nu gaat over voetbal, golf, polsstokhoogspringen of sportschieten.

Bij sportschieten gaat het echter om een bijzonder soort wapen: een vuurwapen. Daardoor onderscheidt de schietsport zich wel van andere sporten. Een vuurwapen is immers een potentieel gevaarlijk instrument en het wordt over de hele wereld nog ingezet voor het doel waarvoor het bedacht is. Daarvan moet een sportschutter zich permanent bewust zijn. Het feit dat hem toegestaan wordt met een vuurwapen sport te bedrijven betekent dat van hem en het verenigingsverband waar binnen hij schiet, een zeer hoge verantwoordelijkheid en grootmaatschappelijk bewustzijn wordt geëist.

Daarom staat veiligheid in de schietsport bovenaan in het vaandel. Dat betreft niet alleen organisatorische en technische zaken maar ook fysieke en mentale gezondheid. De veiligheidsmaatregels zijn streng, dat kan niet anders. Het zorgt er wel voor dat sportschieten een van de veiligste sporten is die er zijn, veiliger dan voetbal, paardrijden of fietsen.

Schietsport Vereniging Zaanstad biedt de gelegenheid het sportschieten te beoefenen in al haar facetten.Daarvoor is er de beschikking over een tiental banen in een gezellige accommodatie. Gezamenlijk dragen de leden bij aan ondersteunende, technische en organisatorische activiteiten en gezamenlijk borgen zij de veiligheid. Schieten is een individuele sport maar kan alleen gezamenlijk beoefend worden. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, geeft sportief schieten bijzonder veel plezier. U bent van harte welkom dat te ontdekken.

Het is een prachtsport.

Print Friendly, PDF & Email