De geschiedenis van Schietsportvereniging Zaanstad 1952-1965-heden

Op 31-12-1952 werden er vele schietverenigingen in het land opgericht, alle onder dezelfde naam: Schietvereniging de Vrijheid.
Zij kwamen voort uit het nationaal instituut Steunt Wettig Gezag wat na de 2e wereldoorlog werd opgericht.

De naam sv de Vrijheid heeft SSV Zaanstad ook gevoerd, totdat zij in 1965 als een zelfstandige vereniging ging opereren en de naam “Schietsport Vereniging Zaanstad” ging voeren en lid werd van de toen opgerichte overkoepelende organisatie, de “Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie”. (KNSA).

SSV ZAANSTAD is opgericht op 28 Augustus 1965
Het onderkomen van de schietbaan en kantine werd een oud houten pakhuis in de Dubbele buurt in Wormerveer.

28 April 1978
Het clubhuis brandt af, de ca. 100 leden kunnen voorlopig schieten bij de collega’s in Purmerend. (SSV Purmerend).

9 December 1978
Een feestelijke opening van een nieuwe locatie op Zuideinde 19 te Wormerveer met een mooie kantine en 10 stuks 10/12 meter pistool/geweerbanen.

Oktober 1987
Er komt bericht van de verhuurder dat we naar een andere locatie moeten uitkijken daar hij de ruimte nodig heeft voor zijn bedrijf.

November 1989
We sluiten de schietbaan aan het Zuideinde 19 te Wormerveer af met een flink feest, we zijn met ca. 160 leden weer voor lange tijd opnieuw te gast bij SSV Purmerend.

Maart 1990
Na veel zoeken voor een geschikte locatie en overleg met instanties slaat wethouder Brinkman de eerste paal voor de bouw van de nieuwe aan de Sportlaan 2 te Zaandam.

Augustus 1990
De eerste steen wordt gelegd door Gré en Cor Valk, de bouw van de nieuwe schietbaan is gestart met een totaal vloeroppervlakte van ruim 600m2. De eerste fase is de bouw van 10 schietpunten 25 meter en de kantine, de fundering voor de 2e fase (10 stuks 50 mtr. Schietpunten).

Het casco wordt door de aannemer gebouwd, een kleine groep leden zijn ongeveer een jaar bezig geweest met de afwerking van het interieur en de bouw van de schietbaan incl. bouw van de stalen kogelvanger.

September 1991
Na ruim 1 jaar intensief bouwen door de leden opent wethouder Germeraad van gemeente Zaanstad op feestelijke wijze ons nieuwe pand en vuurt op de nieuwe schietbaan een fors kanonschot af.

Januari 2003
Grote aanpassing voor de afzuiging op de schietbaan, er worden 3 grote ventilatoren op het dak geplaatst. er is nu 45.000m3 afzuiging gestuurd d.m.v. een frequentieregelaar. Normaal draaien de afzuigers rustig aan maar wanneer het nodig is voor bijvoorbeeld zwartkruit schieten worden de afzuiging op vol vermogen gezet.

Maart 2012
Na 21 jaar intensief schieten werd het tijd de schietbaan grondig op te knappen, voor de kogelvanger is een nieuwe rubber wand geplaatst, de muren hebben een nieuw verfje gehad en de schietstanden zijn grondig opgeknapt. Tevens zijn de schietkaarten transporteurs vernieuwd en verbeterd.

Mei 2013
Een groep leden hebben in 1 weekend de hele kantine, wachtruimte en de voorhal in een nieuwe kleur gespoten, een intensieve klus met een geweldig mooi resultaat.

Door de jaren heen…
Door de jaren heen zijn er tal van verbouwingen geweest om van alles te verbeteren. De wapenkamer is verplaatst richting de schietbaan, de schietstanden zijn verbeterd en in de kantine zijn een aantal verbeteringen geweest.

2015
Na een kleine verbouwing in de kantine zijn er 30 ‘lockers’ geplaatst waar leden op de avond hun persoonlijke spullen in kunnen bewaren. Uiteraard worden deze lockers niet gebruikt als wapenkluis. Bij de grote pooltafel is nu ook een lekker hangbank geplaatst.

2016
Na 25 jaar gebruik was het meubilair aan vervanging toe, alle tafels er stoelen zijn vervangen voor nieuw meubilair, de zithoekjes hebben nieuwe kussens gekregen en de bank bij de pooltafel heeft nieuwe bekleding gekregen.

juni 2021
Tijdens de corona lockdown besloten wij een grote verbouwing te gaan uitvoeren, de balieruimte en de werkplaats werden verwisseld waardoor de balie meer betrokken was met de kantine. Een verbouwing van een maand, ca. 730 uur vrijwilligerswerk en de klus was geklaard. De verbouwing werd  daar wij nog 3 maanden gesloten moesten blijven. 

februari 2024
De gemeente is begonnen met de aanleg van een afrit naast het verenigingsgebouw. De A7 vanaf het klaverblad wordt afgewaardeerd naar een 50 km. stadsweg. Helaas raken wij hier veel parkeerplaatsen door kwijt maar het aanrijden naar het sportpark wordt een stuk eenvoudiger.

Heden

SSV Zaanstad heeft op dit moment ca. 250 leden.

 

Print Friendly, PDF & Email